Komponist Laura Heneghan vinder Seán Ó Riada Composition Competition

Vi er glade for at kunne meddele, at den Mayo-fødte komponist og pianist Laura Heneghan er dette års vinder af den prestigefyldte Seán…

Michela Del Tin
8 marts 2023

Vi er glade for at kunne meddele, at den Mayo-fødte komponist og pianist Laura Heneghan er dette års vinder af den prestigefyldte Seán Ó Riada kompositionskonkurrence!

Konkurrencen blev indledt i 1972 som en anerkendelse af Seán Ó Riadas (1931-1971) kreative liv og arbejde. Konkurrencen inviterer til indsendelse af nye værker årligt fra irske komponister og afholdes i samarbejde med Cork International Choral Festival og Chamber Choir Ireland.

Som vinder Laura Heneghans komposition Draíocht na Farraige får sin verdenspremiere i de spektakulære omgivelser i St. Fin Barre's Cathedral Cork fredag den 28. april kl. 19.30. Forestillingen vil være en del af Cork International Choral Festivals årlige samarbejdskoncert med choir-in-residence Chamber Choir Ireland. Det tegner til at blive en vidunderlig sangaften, og Chamber Choir Ireland glæder sig over at byde Sofi Jeannin velkommen tilbage som gæsteleder til denne gallakoncert.

Laura Heneghan (1999) er en Mayo-født, Glasgow-baseret komponist og pianist. Hun afsluttede sin Bachelor of Arts-grad (Musik) på University of Galway i august 2022, hvor hun arbejdede på sine kompositioner under opsyn af Dr. Amanda Feery. Kort efter flyttede hun til Glasgow for at forfølge masterstudier i komposition ved Royal Conservatoire of Scotland. Hun har tidligere arbejdet under vejledning af Dr. Ailie Robertson og arbejder i øjeblikket under vejledning af Dr. David Fennessy og Dr. Bekah Simms. Laura har fået værker fremført af Rosanne Phillippens (violin) og Zoltán Fejérvari (klaver) i Emily Anderson Concert Hall som en del af Music for Galway Arts in Action Concert-serien. I april får hun værkpremiere på University of St. Andrews, og som en del af PLUG-festivalen får Laura værker uropført af GAIA-duoen i Ledger Recital Hall i maj. Tidligere har hun gennemført workshops med Graham Fitkin, Kate Moore og RTÉ Contempo Quartet. Laura er særligt interesseret i tværfagligt samarbejde og er i øjeblikket ved at lægge planer om at komponere værker for studerende i ballet-, film- og vokalstudier-afdelingen i Royal Conservatoire of Scotland.

Da Laura modtog nyheden om sin sejr, sagde Laura:Jeg er glad for at blive valgt som vinder af Seán Ó Riada Composition Competition 2023! Det er et privilegium at have mit navn ved siden af sådanne prestigefyldte komponister, der tidligere har vundet konkurrencen. Jeg er begejstret for at få mit stykke Draíocht na Farraige uropført på Cork International Choral Festival i slutningen af april af det anerkendte Chamber Choir Ireland og den fremtrædende dirigent Sofi Jeannin. Det er en utrolig mulighed, og jeg glæder mig til at arbejde tæt sammen med dem, når festivalen nærmer sig! Draíocht na Farraige (Havets magi) er et digt, der stammer fra bogen 'Trócaire Dé agus Dánta Eile' af afdøde Maria Goretti Ní Fhéinne. Digteren diskuterer Spiddal-kysten i County Galway på en smukt beskrivende måde, og jeg troede, at dette billedsprog kunne forbedres meget af et kor."

Hendes sammensætning, Draíocht na Farraige blev valgt af medlemmerne af dommerpanelet, Chamber Choir Ireland (CCI) medlem Eoghan Desmond, komponist Rhona Clarke og Sofi Jeannin, gæstedirektør og dirigent for CCI, som sammenfattede deres reaktion og evaluering på Heneghans vinderstykke som følger: "Stykket viser en konsekvent stil med en følsom håndtering af denne smukke irske tekst. Det demonstrerer komponistens flydende evne til at skrive kor. 

Det nuværende format for Seán Ó Riada-konkurrencen, som er mere end 50 år gammelt, tilbyder en platform for irske komponister til at få deres værk bedømt og belønnet udelukkende på deres egne fortjenester, uden at dommerne bliver påvirket af komponistens omdømme eller status. Alle kompositioner indsendes under et pseudonym, hvor forfatterens rigtige navn først afsløres efter dommernes afgørelse er truffet. Værker komponeret på det irske sprog tilskyndes. Konkurrencen har som et centralt formål at give irske kor friskt, autentisk materiale til optagelse i deres programmer. 

Konkurrencen har tiltrukket sig opmærksomhed fra mange højt respekterede komponister, med tidligere vindere, herunder Solfa Carlisle, Rhona Clarke, Patrick Connolly, Frank Corcoran, Séamas de Barra, Eoghan Desmond, Michael Holohan, Marian Ingoldsby, Donal MacErlaine, Simon MacHale, Michael McGlynn , Kevin O'Connell, Amanda Feery, Criostóir Ó Loingsigh, Donal Sarsfield, James May, Peter Leavy, Norah Constance Walsh og sidste års vinder Darragh Black Hynes. Med mere end 220 kompositioner, der er blevet indsendt i de sidste 10 år af det nye format, fremhæver Seán Ó Riada Composition Competition klart antallet af komponister, der nu arbejder og bor i Irland, og demonstrerer yderligere Cork International Choral Festivals fortsatte engagement i at fremme kompositionen og fremførelse af samtidsmusik.

Cork International Choral Festival

Bring cork til live med sang siden 1954

01 maj ~