Anselm McDonnell vinder Seán Ó Riada-konkurrencen med Rory Gallagher-inspireret arbejde

Den vindende komposition får premiere på Cork International Choral Festival Anselm McDonnell er blevet annonceret som dette års vinder af...

Michela Del Tin
20 februar 2024

Vinderkompositionen får premiere på Cork International Choral Festival

Anselm McDonnell er blevet offentliggjort som årets vinder af den prestigefyldte Seán Ó Riada kompositionskonkurrence. Konkurrencen inviterer årligt til indsendelse af nye værker fra irske komponister og afholdes i samarbejde med Cork International Choral Festival og Chamber Choir Ireland. 

Anselm McDonnells vinderkomposition, 'Gallagher', - en hyldest til Rory Gallaghers musik, får verdenspremiere i St. Fin Barre's Cathedral Cork fredag den 3. maj kl. 19.30. 

McDonnell, fra Belfast, samarbejdede med forfatteren Tim MacGhabhann om kompositionen, efter at de havde knyttet en gensidig kærlighed til den berømte guitarist, i deres tid som rfaste kunstnere ved Centre Culturel Irlandais i Paris. Musikerstykket væver flere citater fra musikerens værk ind i en musikalsk tekstur, der afspiller det rige billedsprog i Tims digte. 

En irsk/walisisk komponist, Anselm McDonnell har komponeret over halvfems stykker for forskellige ensembler, herunder orkestre, kammergrupper, kor, solister og elektronik. Hans talent og musikalske dygtighed, som omfatter at få hans musik opført i tretten lande, har givet ham denne prestigefyldte anerkendelse. Opførelsen af 'Gallagher' vil være en del af Cork International Choral Festivals årlige samarbejdskoncert med choir-in-residence, Chamber Choir Ireland, ledet af deres kunstneriske leder Paul Hillier. Dette tegner til at blive en aften med usædvanligt musikalsk talent, der markerer Hilliers 16. og sidste år som kunstnerisk leder. 

Seán Ó Riada-konkurrencen, som har kørt i over 50 år, giver en platform for irske komponister til at få deres arbejde bedømt og belønnet udelukkende på dets egne fortjenester. Indsendelser foretages under pseudonymer, hvilket sikrer anonymitet indtil efter dommernes afgørelse er truffet. Konkurrencen har til formål at præsentere irske kor med frisk, autentisk materiale til deres programmer og har tiltrukket anerkendte komponister gennem sin historie. 

I en kommentar til nyheden om hans sejr sagde Anselm McDonnell, "Det er en ære at være blevet valgt som vinder af dette års Seán Ó Riada-konkurrence for 'Gallagher' mit samarbejde med forfatteren Tim MacGhabhann. Jeg ser frem til at arbejde med Chamber Choir Ireland igen, da de tilfører nye kompositioner en så rig lyd og fortolkende nuance. Jeg er spændt på, at værkets uropførelse vil være en del af Cork International Choral Festival, især i betragtning af den tætte forbindelse mellem Gallagher og Cork, hans barndomshjem og gravsted.”

Chamber Choir Ireland-medlem Eoghan Desmond, komponist Rhona Clarke og dirigent for Chamber Choir Ireland, Paul Hillier, som vurderede McDonnell's vinderstykke, opsummerede deres reaktion og sagde: "Teksten er stærk, og musikken reagerer godt på den uden at miste sin egen karakter. De musikalske teksturer er dejligt varierede, holder tingene friske, men alligevel fokuserede, og vokallinjerne arbejder med fantasifuld variation. Selvom det er udfordrende, er det tilgængeligt for en bred række amatørkor på højt niveau. Komponistens brug af rytme og tekstur skaber et engagerende stykke for både sangere og publikum." 

Med mere end 240 kompositioner, der er blevet indsendt i de sidste 10 år af det nye format, illustrerer Seán Ó Riada Composition Competition antallet af komponister, der nu arbejder og bor i Irland, og demonstrerer yderligere Cork International Choral Festivals fortsatte engagement i at fremme kompositionen og fremførelse af samtidsmusik. Tidligere vindere inkluderer Solfa Carlisle, Rhona Clarke, Patrick Connolly, Frank Corcoran, Séamas de Barra, Eoghan Desmond, Michael Holohan, Marian Ingoldsby, Donal MacErlaine, Simon MacHale, Michael McGlynn, Kevin O'Connell, Amanda Feery, Cristóir Ó Loingsigh, Donal Sarsfield, James May, Peter Leavy, Norah Constance Walsh, Darragh Black Hynes og sidste års vinder Laura Heneghan.

Dette års Cork International Choral Festival, som skal bringe Cork til live med sang, finder sted fra 1. – 5. maj 2024.

Mere om komponisten: 

Anselm McDonnell (1994) er en irsk/walisisk komponist, der har komponeret over 90 stykker for orkester, kammergrupper, kor, solister og elektronik. Hans musik er blevet fremført i tretten lande og inkluderer bestilling af London Symphony Orchestra, Forbundsrepublikken Tysklands ambassade, National Symphony Orchestra of Ireland, Huddersfield Contemporary Music Festival, BBC Concert Orchestra, Crash Ensemble, BBC Radio 3, British Council og NCH Dublin. 

Hans musik findes på elleve cd'er, herunder to selvudgivet albums: Light of Shore og Kraina. I 2023 havde han portrætkoncerter dedikeret til hans musik i Bangkok og Chiang Mai, Thailand, af TACETi Ensemble. 

Hans musik er blevet spillet på NCH Dublin, LSO St. Luke's (4 forestillinger), Wigmore Hall, Huddersfield Contemporary Music Festival, Hugh Lane Gallery (4 forestillinger) og New Music Dublin Festival (10 forestillinger). 

Han er Jerwood+ resident komponist hos LSO d. 23/24 og var for nylig resident komponist ved Centre Culturel Irlandais i Paris (okt/nov 23). Hans seneste interview med BBC Music Magazine findes i deres marts 2024-udgave. 

Hans kompositioner er blevet beskrevet som 'slibende og overbevisende' (Irish Times), 'bright as fluorescerende lys' (Journal of Music) og 'måske er kontrasterne og kompleksiteten, den indeholder, en musikalsk afspejling af den flerlagede natur af det, det indeholder. betyder at være komponist i et samfund så komplekst som Nordirland.' (Robert Hugill)

Cork International Choral Festival

Bring cork til live med sang siden 1954

30. apr ~